top of page
aycaytug

ÇEVRİM İÇİ GÜNLERİMİZİN VAZGEÇİLMEZ CÜMLELERİ

Güncelleme tarihi: 28 Mar 2022

Bağlanabildin mi? Sesim net bir şekilde geliyor mu? Notaları tam olarak duyamadım tekrar çalar mısın? Ses ve görüntü aynı anda gelmiyor sanırım bir sıkıntı var. Tempo bir anda hızlandı, yine dondun…


2020 Mart ayından beri bu cümleleri kaç kere kurdum bilemiyorum. Çevrim içi günlerimizin vazgeçilmez cümleleri ...


Hepimizi şaşırtan ve yeni deneyimlere zorlayan pandemi günleri geçtiğimiz yılın mart ayında başladı ve başladığında nereye tutunacağımızı bilemeden, kendimizi en verimli ders işleyebilme yöntemini arar halde bulduk. Görüntülü konuşmak için düzenlenmiş internet üzerindeki platformlarda, çalgı seslerinin özellikle tiz ve pes (kalın) rejistırlarda ciddi şekilde kaybolabiliyor olduğunu ve bozulmaya uğradığını deneyimledik. Tüm bu gerçeklerle ve sürecin en fazla bir eğitim dönemi süreceğini umarak, kendi öğrencilerimle kayıt üzerinden dersler yapmaya başladım. En azından elimde sesleri sağlıklı şekilde duyabileceğim ve eseri bütün olarak (sürece mart ayında girdiğimiz için eserlerimiz neredeyse son haline kavuşmuştu) dinlememe imkân sağlayan bir veri oluyordu.


Dersler için öğrencilerim bana kayıtlar gönderiyordu, ben de onlara eserler üzerinde yol göstermek adına kayıtlar hazırlıyordum ki ilk zorluklar boy göstermeye başladı. 10 dakikadan daha uzun olan videoları çok pratik şekilde gönderemiyorsunuz. Bu sefer başka platformları keşfetmek durumunda kaldık. Sizlerle de paylaşayım: “wetransfer” video göndermek için en sağlıklı yöntemlerden biri. Uzun video gönderme seanslarının ardından bir başka problemle karşılaştık: Telefonlarımızdaki hafıza sorunu. Sadece 1 öğrenciye değil, bir gün içinde en azından 10 öğrenciye ders hazırladığınızda, hafıza hem sizin hem de telefonunuz için soruna dönüşüyor... Birkaç ay süren bu kayıt günlerimiz biraz sancılıydı. Her meslektaşımın farklı yöntemler izlediği ilk zamanlarda, “sizi görüp de ders yapmak isterdik” diye bana darılan öğrencilerim bile oldu. Bense en verimli ders şeklinin peşindeydim.


Görüldü ki süreç devam edecek, üniversitelerin alt yapı çalışmaları ve yönlendirmeleri sayesinde belli programlar üzerinde dersler yapılmaya başlandı. Şanslıyız ki kurumumuzun bize sağladığı platform, mesleki dezavantajlarımızı en aza indirgeyerek, derslerimizi sağlıklı şekilde yapabilme imkanını bizlere sundu.


Bu eğitim yılının başında, yeni eserler çözme aşamasında öğrencilerimizi yönlendirebilmek ve akıllarındaki soru işaretlerine anlık olarak cevap verebilmek açısından, eş zamanlı derslerin çok büyük önem arz ettiğini yeniden hatırladık ve deneyimledik. Çevrim içi derslerde internetteki kopmalar, donmalar vb. problemlerden dolayı gözden kaçabilecek detayları yeniden gözlemlemek ve müdahale edebilmek içinse bir sonraki aşamada, yani eserler yapı ve müzikal olarak oturunca, kayıt sistemini yeniden devreye sokmak benim açımdan kaçınılmaz oldu. Aynı zamanda, istemsiz olarak sahne performansından uzaklaşan öğrencilerimizi, kapsamlı, bütünsel ve icraya dayalı bir çalışmaya yönlendirmesi, bu yöntemin bir diğer faydası olarak karşımıza çıktı. Her yöntemin avantaj ve dezavantajlarını iyi tespit edip doğru zamanda devreye sokunca, güzel sonuçlar almak kaçınılmaz oldu. Kaldı ki sadece ders aşamasında değil, motivasyon açısından ve çalışmalarımızı sergileyebilmek adına da kayıt üzerinden yapılan konserler, pandemi sürecinde günümüzün aktivitelerinden biri haline geldi.


Bu süreçle bir şekilde başa çıkmayı öğrendik ve olumsuzlukları en aza indirgeyerek, öğrencilerimizin mesleki kayıplar vermemesi adına zaman zaman her biri için farklı yöntemler izleyerek tamamlamaya çalışıyoruz. Maalesef her öğrencinin kapasitesini en yüksek seviyede kullanabildiği, duygusal anlamda motive olabildiği bir süreç olduğunu da söyleyemeyiz. Üniversiteye başlayıp da arkadaşlarıyla yüz yüze tanışamayan, okulunda hiç ders yapamamış öğrencilerimiz var. Tüm dünyada aynı sıkıntıların yaşandığı ve yalnız olmadığımız bu zorlu günlerde, normalleşme ile tüm kayıplarımızı gidermek için daha da fazla çalışacağımız günleri iple çektiğimizi söyleyebilirim.


Peki normalleşme ile bize neler kalacak?


Artık fiziki sebeplerle yapılamayan dersler tarihe karışacak. Öğrencilerimizden ders günleri dışında anlık performanslar isteyebileceğiz. Yurtdışında kendinizi tanıtmak ya da performanslarınızı dinletmek istediğiniz önemli öğretmenlere bir kayıt mesafesinde olacaksınız. Yüz yüze görüşebilmenin yerini hiçbir şey tutamaz, ancak zaman zaman bu yöntemlerin tercih edildiğini göreceğiz. Sadece bizim mesleğimizde değil, genel olarak hayatımızda pek çok şeyin değişeceğini ve bu değişimlerin doğru şekilde devreye sokulursa bize fayda sağlayabileceğini düşünenlerdenim. Ancak…


Çalgı eğitiminin kesinlikle yüz yüze olması gerekliliğini vurgulayarak, yukarıda sizlerle paylaştığım bize sağlayabileceği avantajlar ve zorda kalınan durumlar haricinde, çevrim içi kalmamayı, en kısa zamanda öğrencilerimle okulda baş başa ders yapmayı, konserler düzenleyip onların heyecanına ortak olmayı, adeta bir hayat koçu gibi sahneye çıkarlarken onları motive etmeyi çok özlediğimi belirterek bu günlerin en kısa sürede sona ermesini diliyorum.





6 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


bottom of page